6 Ocak 2010 Çarşamba
Ekranda Silah Görmek İstemiyorsanız Tıklayın
İki kadın gazeteci Özbilgen ve Önet, RTÜK'ten, TV ekranlarında silah ve şiddet görüntülerinin, tıpkı sigarada olduğu gibi "buğulanmasını" istiyor. İnternet üzerinden başlattıkları kampanyada topladıkları imzalar RTÜK'e iletilecek.
İki kadın gazeteci, Füsun Özbilgen ve Gül Önet, silahason.blogspot.com adresinde başlattıkları kampanyayla, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) televizyon ekranlarında silah ve şiddet görüntülerinin "buğulanmasını" sağlamasını istiyor.
bianet'in görüştüğü Özbilgen "Sigara 20 yılda, silah iki saniyede öldürüyor. Nasıl sigara görüntüleri buğulanıyorsa, silah görüntüleri de buğulanmalı" diyor.
"Katılmak için tıklayın"
"Ekranlarda silah ve cinayet görmek istemiyoruz" başlığını taşıyan kampanyaya katılmak için, çağrı metninin altındaki yorum kutusuna adınızı, kendinizle ilgili istediğiniz bilgiyi bırakmak mümkün. Hatta Özbilgen, kişileri buraya yorum yazmaya da davet ediyor. "Böylece açık bir tartışma alanı da oluşuyor, metin yazanlar birbirlerinin ne düşündüğünden, kim olduklarından da haberdar olabilirler."
Kampanyaya Hürriyet'in yayın yönetmeni Enis Berberoğlu, gazeteciler Hikmet Bila, Melih Aşık şimdiden açık destek vermiş durumda.
"TV'de silah şiddeti meşrulaştırıyor"
Aynı zamanda Galatasaray Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan Özbilgen, "Bu görüntüler silahı içselleştiriyor, meşrulaştırıyor. Şiddeti teşvik ediyor, yaygınlaştırıyor, çoğaltıyor. Çocukları özendiriyor. Sanal dünyayla gerçek dünyayı ayırt edemeyen çocuklar, bu silah ve şiddet görüntülerini doğal kabul etmeye başladı. Ayrıca insanlar ekranda silah görünce de irkiliyor" diyor.
Özbilgen, kampanya fikrinin, çevirmenliğiyle de tanınan Önet'le sohbet ederken akıllarına düştüğünü anlatıyor:
"Sigaranın zararlarını konuşurken, silahın da ne kadar zararlı olduğunu, ekrandaki silah görüntülerinin ne kadar rahatsız ettiğini konuştuk. Daha sonra bunu kime söylesem, herkes bu görüntülerle ilgili rahatsızlığını anlattı. Herkes rahatsızdı, ama kimse kampanya başlatmamıştı. Sürekli insan öldürülmesini seyretmekten bıktık."
Her yıl üç bin kişi bireysel silahlanma sonucu ölüyor
Özbilgen haksız değil. Bireysel silahlanmayla mücadele eden Umut Vakfı'nın bazı verileri şöyle:
• Türkiye'de her yıl ortalama 3 bin kişi ateşli silahlarla halâ ölüyor.
• 2,5 milyon ruhsatlı olmak üzere (en az üç katı ruhsatsız silah mevcut) ortalama 7-10 milyon bireysel silah bulunuyor.
• Cinayetlerin yüzde 60'ında ateşli silah kullanılıyor.
• Her 10 kişiden birinde, her üç evden birinde ateşli silah bulunuyor.
• Trafikteki aktif 13 milyon sürücünün yüzde 8'i ciddi düzeyde agresif sürücü. Ateşli silahların yüzde 80'i her an (belde, el altında, torpidoda, yastık altında ve çekmecede) kullanılabilir durumda. Silahla işlenen her 10 cinayetten 1'i trafikte gerçekleşiyor. Araçlarda ateşli silahların bulunması, meydana gelen öfke patlamaları sonrasında ölüm ve yaralamalarla sonuçlanan suçları artırıyor.
Tolga KORKUT
tolgakorkut@bianet.org
İstanbul - BİA Haber Merkezi
06 Ocak 2010, Çarşamba
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Burcu Altıok
YanıtlaSilEkranda silaha sooooonnnnnn...
Fatih Gözübüyük
YanıtlaSilÖrtülü özendirmelere son verilsin artık,maganda kurşunlarından hayatını kaybedenleri bir an olsun düşünmeli RTÜK.
sadece silahlar ve sigara değil ekranlarda her türlü sakıncalı görüntü engellenmeli sağlıklı bir nesil için ne yangesiyle yada eşinin ardaşıyla ilişki kuran tipler nede çekip silahı adaleti sağladığını iddia aden tipler olmasın
YanıtlaSilMafya dizilerine son.. Demokrasi raconuna ters yeraltı dünyasına son.
YanıtlaSil